Financiële regelingen

Financiële regelingen

Gemeente Leiden

Heeft u een laag inkomen en noodzakelijke, bijzondere kosten? Afhankelijk van uw woon-, leef- en financiële situatie kan de gemeente u met bijzondere bijstand in dit soort situaties helpen.

Het Minimabeleid bestaat uit een aantal regelingen waarmee u uw inkomen kunt aanvullen. De meeste regelingen van het Minimabeleid gelden zowel voor inwoners van Leiden als voor inwoners van Leiderdorp.

Voor zowel de bijzondere bijstand en het minimabeleid kunt u als inwoner van Leiderdorp terecht bij het Servicepunt Werk en Inkomen in het gemeentehuis van Leiden.

In bepaalde situatie is er een mogelijkheid tot kwijtschelding van gemeentelijke belastingen

Schuldhulpverlening door de Stadsbank is er voor alle inwoners van Leiden en  Leiderdorp die financiële problemen hebben.

Vrijwilligers en mantelzorgers zijn goed verzekerd in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude

De gemeentes hebben voor vrijwilligers, mantelzorgers en maatschappelijke stagiaires een collectieve verzekering afgesloten. Doet u vrijwilligerswerk, bent u mantelzorger of maatschappelijk stagiair? Dan bent u automatisch verzekerd via de gemeente, aanmelden is dus niet nodig. Kijk voor meer informatie op de site van uw gemeente.

Leiden
Leiderdorp
Oegstgeest
Zoeterwoude

Landelijke regelingen

Mantelzorgers kunnen te maken krijgen met verminderde inkomsten door minder werken, uitkeringen of door extra uitgaven. Denk daarbij aan reiskosten, wassen, telefoneren en kosten van degene die zorg nodig heeft (zoals eigen bijdragen).

Zorgt u als mantelzorger voor een chronisch zieke of gehandicapte die deel uitmaakt van uw huishouden? Kijk dan eens op de website van Mezzo voor mogelijkheden tot teruggaaf via de Belastingdienst.

Mezzo biedt tevens uitgebreide informatie over vergoedingen.

 

Overige regelingen

Er bestaan naast de gemeentelijke en landelijke regelingen, in bijzondere situaties, ook nog andere mogelijkheden om voor vergoedingen of tegemoetkomingen in aanmerking te komen.