Soorten vrijwilligers

Soorten vrijwilligers

Bij Eva kun je kiezen uit verschillende vormen van vrijwilligerswerk. De vormen waar je uit kunt kiezen zijn allemaal gericht op sociaal contact voor een langere periode.

1. Vrijwillige Hulp Thuis

Bij de Vrijwillige Hulp Thuis is er vooral praktische, emotionele en sociale ondersteuning aan volwassenen en kinderen met een beperking, chronische ziekte of aandoening. Je kunt denken aan ondersteunen bij een hobby, samen de boodschappen doen, er gezellig even op uit of gewoon thuis gezelschap bieden.

2. Buddyzorg

Bij Buddyzorg biedt een vrijwilliger emotionele steun en begeleiding aan hulpvragers met een ziekte. De hulpvrager bij de Buddyzorg heeft te maken heeft met verlies (werk, gezondheid, zelfstandigheid) en het verwerken van de emoties die hierbij horen. Als buddy ben je betrokken bij dit proces en bied je een luisterend oor. Je voert dus veel gesprekken over het ziekteproces en daarnaast worden er ter afleiding leuke dingen ondernomen.

3. Vriendendienst

Bij de Vriendendienst Zuid Holland Noord word je als maatje ingezet bij een hulpvrager met een psychiatrische achtergrond. Het hoofddoel van deze inzet is de deelnemer te stimuleren en ondersteunen bij activiteiten die gericht zijn op het weer kunnen deelnemen aan de samenleving. De activiteiten zijn divers en worden afgestemd op de wens van de hulpvrager.

4. Netwerkvrijwilliger

Een netwerkvrijwilliger kan helpen om een sociaal netwerk te leren opbouwen en te onderhouden. Dit kan bij een hulpvrager, maar ook kan deze inzet zinvol zijn bij een mantelzorger. De inzet van een netwerkcoach is voor maximaal één jaar.

5. Mantelzorgmaatje

Een mantelzorgmaatje is er voor de mantelzorger. Het mantelzorgmaatje, luistert, denkt mee en helpt de mantelzorger met situaties waar deze eventueel tegen aan loopt. Mantelzorgers zitten met allerlei vragen. Denk aan bijvoorbeeld: Hoe moet ik omgaan met iemand die de hele tijd mijn aandacht vraagt? Wat moet ik doen nu het me allemaal te veel wordt? Hoe ga ik om met confronterend gedrag dat voortvloeit uit dementie? Hoe moet ik werk en mantelzorg combineren? Het mantelzorgmaatje kan met dit soort vragen geconfronteerd worden.

 

De beste manier om jong te blijven is om met ouderen om te gaan.

Als zorgvrijwilliger kun je echt een verschil in iemands leven maken. Lees hier meer over hoe we dat samen kunnen doen. We kunnen je hulp namelijk heel goed gebruiken.

Word ook vrijwilliger